2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ


Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕΗΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στο διάστημα 1-5 Απριλίου 2006 μαθητές της  Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κύπρο με σκοπό την αδελφοποίηση με το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού. Σκοπός της αδελφοποίησης ήταν οι μαθητές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις, να γνωρίσουν την ιστορία της μαρτυρικής Μεγαλονήσου και οι μαθητές της Κύπρου να γνωρίσουν την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη.

Η προετοιμασία ξεκίνησε μετά τα Χριστούγεννα. Συγκροτήθηκαν ομάδες  μαθητών οι οποίες ανέλαβαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα μνημεία της πόλης μας κατά την ιστορική περίοδο. Άλλη ομάδα παιδιών συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό κάνοντας χρήση του Η/Υ και   του διαδικτύου. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους άλλοι μαθητές διδάχθηκαν παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας και άλλοι συγκέντρωσαν παραδοσιακά ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες όρισαν τακτές συναντήσεις με τα παιδιά και επεξεργάστηκαν το υλικό το οποίο παρουσιάστηκε σε μορφή slights με power point και συνοδευτικό κείμενο στην τελετή αδελφοποίησης.

Στην εκδρομή αυτή οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Κύπρου από τους παλαιολιθικούς χρόνους μέχρι σήμερα και έζησαν από κοντά τον αγώνα των κατοίκων της το 1955-59 ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία, για την ελευθερία τους, καθώς και την τουρκική εισβολή του 1974. Εντυπωσιάστηκαν από τα παραδείγματα αυτοθυσίας νέων ανθρώπων, τονώθηκε το εθνικό τους φρόνημα και εμπλούτισαν τις ιστορικές τους γνώσεις.Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές από την εκδρομή αυτή με σκοπό την αδελφοποίηση είναι τεράστια. Ίσως  ήταν μια από τις λίγες φορές που είδαν τόσες πολλές ελληνικές σημαίες να κυματίζουν και ένοιωσαν περήφανοι που είναι Έλληνες.

Στα πλαίσια της αδελφοποίησης οι καθηγητές και μαθητές του Απεήτειου Γυμνασίου ανταπέδωσαν την επίσκεψή μας στη Κύπρο με αντίστοιχη επίσκεψη στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο σχολείο μας, επίσκεψη των Κυπρίων μαθητών στα Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παραχωρήθηκε δεξίωση από τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τιμή των μαθητών και καθηγητών των δύο αδελφοποιημένων σχολείων. Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών υπήρχε έντονο το πατριωτικό συναίσθημα και η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

cyprus1.JPG (176752 bytes) cyprus2.JPG (161398 bytes)
     Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου      Η πέτρα του Ρωμιού
cyprus3.JPG (179820 bytes) cyprus4.jpg (126982 bytes)
     Από την επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα      Στο ξενοδοχείο
cyprus5.jpg (202339 bytes) cyprus6.jpg (151739 bytes)
     Στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου      Η ''νεκρή'' πόλη της Αμμοχώστου
cyprus7.JPG (124090 bytes) cyprus8.JPG (184543 bytes)
     Το Κολόσσι      Από την εκδήλωση της αδελφοποίησης
cyprus9.JPG (150799 bytes) cyprus10.JPG (171887 bytes)
     Από την απονομή των τιμητικών πλακετών      Ο τύμβος της Μακεδονίτισσας